Franse Bulldog rasportret

Hier kunt u meer te weten komen over het Franse Bulldog ras, zijn temperament, zijn oorsprong en waar op gelet moet worden bij het houden ervan.

 • Levensverwachting: 10 tot 12 jaar
 • Karakter: levendig, alert, aanhankelijk
 • Schofthoogte: 27 tot 32 cm
 • Gewicht: 8 tot 12 kg
 • Kleuren: Wit, zwart, crème, gestroomd

Aard en karakter

De Franse Bulldog is een typische familiehond. Hij heeft een bijzonder vrolijk karakter en is niet gemakkelijk van zijn stuk te brengen. De rashond is begiftigd met een onwankelbaar karakter, maar ook met een zekere koppigheid. Een liefdevolle en consequente opvoeding is bij dit hondenras dan ook noodzakelijk. Ondanks hun liefdevolle en loyale aard, hebben Franse Buldoggen ook een consequente opvoeding en training nodig.

Voor zijn grootte is de Franse Bulldog een zeer moedige, maar niet agressieve hond. Haar familie verdedigt en beschermt haar als het erop aankomt. In de regel is de Franse Bulldog niet schuw voor grotere honden, dus moet hij als pup al op jonge leeftijd andere honden ontmoeten om zijn kracht te kunnen inschatten.

Verder is de Franse Bulldog een hond die ook goed in flats gehouden kan worden. Voldoende beweging en lange wandelingen zijn niettemin een belangrijk onderdeel van het op een bij de soort passende wijze houden van de dieren. Alleen bij warm weer mogen ze niet overbelast worden, omdat ze door hun verkorte ademhalingswegen minder warmtetolerant zijn dan andere hondenrassen.

Raskenmerken

U kunt meer te weten komen over gewicht, vachtkleuren en andere kenmerken in onze Franse Bulldog raskenmerken.

Oorsprong & Geschiedenis

Als hondachtig hondenras stamt de Franse Bulldog hoogstwaarschijnlijk af van de Molossische honden, die ooit door de Romeinen werden gehouden.

De huidige Franse Bulldog is geëvolueerd door verschillende kruisingen. De kleine hond met de gedrongen bouw werd eerst gefokt als een werkhond en was thuis in de kwartieren van de Franse lagere klasse. Daar werd de Franse Bulldog gefokt aan het eind van de 19e eeuw. Door hun positieve eigenschappen werden ze al snel populair buiten de volkswijken van Parijs. Reeds in 1880 werd de eerste club opgericht en reeds in 1885 werd het eerste stamboek voor het ras Franse Bulldog gevonden. De eerste rasstandaarden werden toen in 1898 vastgesteld. In dat jaar werd de Franse Bulldog erkend als een rashond.

Activiteiten met de Franse Bulldog

Als een kleinere versie van zijn verwanten, werd de Franse Bulldog ooit gebruikt als een werkhond. Hun taak was het dragen van kleinere ladingen, maar ook om zich te ontdoen van ongedierte zoals ratten. Het ras begon als een typische hond van Franse volksbuurten, maar werd al snel populair onder alle sociale klassen door zijn chique karakter en opvallende verschijning. Tegen het einde van de 19e eeuw, had de Franse Bulldog zich gevestigd als een sociale en familie hond. Vandaag de dag is de Franse Bulldog een populaire familiehond in zowel stedelijke als landelijke gebieden.

Geschikte sporten voor de Franse Bulldog

 • Trickdogging - Franse Bulldoggen kunstjes leren
 • Gehoorzaamheid - communicatietraining voor mensen met honden
 • Dogdancing - dansen met honden

Voedsel

U wilt uw Franse Bulldog optimaal voeden? Wij analyseren de energie- en voedingsbehoeften van uw hond en stellen vervolgens een op maat gemaakte voeding voor uw Franse Bulldog samen, die wij handig bij u thuis bezorgen!

 • Rantsoenberekening ontwikkeld door dierenartsen
 • Precies afgestemd op de behoeften van uw Bulldog
 • Individuele behandeling van allergieën
 • Droogvoer of gemengd voeren met natvoer
 • Hypoallergeen, hoge kwaliteit & afgestemd op uw behoeften
 • Verpakt in dagelijkse rantsoenen & met uw eigen foto

Franse Bulldog dieet en raskenmerken

 • Een te grote of te kleine toevoer van voedingsstoffen moet worden vermeden
 • De voedergift moet worden aangepast aan de individuele kenmerken van de hond (zoals leeftijd, gewicht, allergieën, enz.)
 • Het voedsel moet gemaakt zijn van grondstoffen van hoge kwaliteit
 • In het recept moet rekening worden gehouden met voederintoleranties en -allergieën.

Door zijn charmante, liefdevolle en trouwe aard in combinatie met zijn schattige uiterlijk, is de Bully tegenwoordig een modieuze en gezinsvriendelijke hond geworden. Oorspronkelijk afstammend van de Engelse Bulldog, die indertijd werd gebruikt voor dierengevechten, is dit hondenras het resultaat van doelbewuste kruising met diverse Terrier rassen en Pug honden. Bij het fokken wordt gestreefd naar vleermuisoren, platte snuiten en een slanke korte vacht. De voeding van de Franse Bulldog moet zijn afgestemd op de behoeften van het ras, maar ook worden aangepast aan leeftijd, gewicht en andere behoeften.

Franse Bulldog Ziekten

De Franse Bulldog is ontstaan in Parijs aan het einde van de 19e eeuw uit kruisingen van verschillende rassen. Aanvankelijk werd hij louter als werkdier gebruikt, maar al snel won hij aan populariteit dankzij zijn karakter en aparte uiterlijk. In 1880 werd de eerste rasvereniging opgericht in Parijs; in 1898 stelden Parijse fokkers de eerste rasstandaarden op voor de Franse Bulldog. De Franse Bulldog overtuigt met zijn beminnelijke, aanhankelijke en speelse aard.

Huid (huidplooi ontsteking, inter-teen dermatitis).

Bij dieren met een rasgebonden verhoogde huidplooivorming kunnen wrijving en onvoldoende ventilatie leiden tot het ontstaan van huidplooi-dermatitis. Ondervoeding kan de conditie van de huid verder verslechteren en de genezing belemmeren. Het is echter mogelijk om de gezondheid van de huid te ondersteunen via de samenstelling van de voeding. Met name het vermijden van allergene grondstoffen en een aan de behoeften aangepaste toevoer van voedingsstoffen zijn bepalend voor de gezondheid van de huid.

Teendermatitis is een ontsteking van de huid rond de tenen, die vaak wordt veroorzaakt door een allergische reactie en meestal zijn oorzaak vindt in een voedselallergie. De symptomen zijn hevige jeuk en vervolgens ook ernstige huidveranderingen.

Bij huidziekten is een tekort aan voedingsstoffen vaak op zijn minst een bijkomende factor (Watson 1988). Daarom is het des te belangrijker om een op de hond afgestemd voederrantsoen samen te stellen. Vooral in het geval van honden met voedselallergieën moet bijzondere aandacht worden besteed aan een geschikte voedingsstoffenbasis. Als er al huidveranderingen zijn, kunnen bepaalde ingrediënten helpen de huid te regenereren. Alfa-linoleenzuur behoort tot de omega-3 vetzuren en heeft aantoonbaar een ontstekingsremmend effect en verlicht dus ook de jeuk. Omega-3 vetzuren leiden, net als zink, ook tot een merkbare verbetering van de vachtkwaliteit (Marsh et al. 2000).

Urolithiasis

Urolithiasis is de vorming van urinestenen in de urinewegen. Deze aandoening kan zowel genetische als ziekte- en voedingsoorzaken hebben. Afhankelijk van het type urinesteen kunnen een veranderde pH-waarde van de urine en een teveel aan calcium of fosfor bijdragen tot de ontwikkeling van urolithiasis. Er zijn verschillende soorten urinestenen. De voeding moet dus specifiek op elk type worden afgestemd, aangezien de voedingsaanbevelingen sterk verschillen.

In het geval van calciumstenen, bijvoorbeeld, moet het calciumgehalte worden verlaagd. Zogenaamde struvietstenen worden hoofdzakelijk veroorzaakt door een overaanbod aan fosfor en magnesium, en daarom moeten deze kwantitatieve elementen in het rantsoen dienovereenkomstig worden verminderd (Palma et al. 2013). Ongeacht het type urinesteen is het zinvol het eiwitgehalte van het voederrantsoen aan te passen. De verschillende soorten stenen zijn waarneembaar bij verschillende pH-waarden, en daarom moet de pH-waarde van de urine regelmatig worden gecontroleerd (Neiger 2007). Het is ook nuttig de hond aan te moedigen om te drinken om het urinevolume te verhogen en zo de vorming van urinestenen tegen te gaan.

Gewrichten - bewegingsapparaat (tussenwervelschijf, HD, ED, patellar luxatie)

Aandoeningen van het bewegingsapparaat komen bij veel hondenrassen voor en kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals genetische aanleg, ondervoeding of een eerdere verwonding.

 • Bij een hernia ontsnapt het weefsel van de tussenwervelschijf uit de kern en oefent druk uit op de zenuwen en het ruggenmerg (Forterre en Lang 2010). De aandoening treedt vooral op met de leeftijd, maar kan ook jonge dieren treffen, afhankelijk van ras, gewicht en eventuele abnormale lichaamshouding.
 • Heupgewrichtdysplasie en ellebooggewrichtdysplasie komen het meest voor bij grote rassen, maar kunnen ook voorkomen bij kleinere rassen zoals de Franse Bulldog. Dit is een misvorming van het aangetaste gewricht die vaak genetisch is, maar ook kan worden beïnvloed door andere factoren zoals voeding. Vooral de toevoer van voedingsstoffen tijdens de groeifase speelt hierbij een belangrijke rol, aangezien een te hoog energiegehalte bij jonge dieren de groei kan versnellen en zo gewrichtsziekten in de hand kan werken.
 • In het geval van patella luxatie, springt de knieschijf uit zijn glijdende groef. Vaak is de glijgroef te ondiep, zodat de knieschijf er geen houvast in vindt. In dit geval springt de knieschijf meestal naar rechts of naar links, waarbij de ziekte een zeer verschillend verloop kan hebben (Oboladze 2010). Deze ziekte treft vooral opgroeiende en oudere dieren en kan genetisch ontstaan of het gevolg zijn van gewrichtsaandoeningen zoals osteoartritis.

Alle gewrichtsziekten veroorzaken bij de hond meestal veel pijn, zodat sterk beperkte beweeglijkheid, kreupelheid en duidelijke druk- en bewegingspijn tot de meest voorkomende symptomen behoren. In het geval van hernia's kan ook verlamming optreden.

Om de ontwikkeling van gewrichtsaandoeningen zo goed mogelijk te voorkomen, moet ervoor worden gezorgd dat de groei van puppy's matig is. Ook de calcium- en fosfortoevoer moet worden aangepast aan de voortdurend veranderende behoeften tijdens de groei. In een later stadium moet ook aandacht worden besteed aan de voeding. Overgewicht is belastend voor de gewrichten en moet daarom op elke leeftijd worden vermeden. Als er al gewrichtsaandoeningen zijn, kunnen essentiële vetzuren en antioxidanten worden gebruikt, omdat deze ontstekingsremmend werken (Fritsche 2015). Bovendien kunnen glycosaminoglycanen en groenlipspierextract de progressie van de ziekte vertragen (MCCARTHY et al. 2007).

Raskenmerken en gewicht

De Federation Cynologique Internationale (FCI), het grootste wereldwijde bestuursorgaan voor de kynologie, verdeelt elk erkend hondenras systematisch in secties en groepen. Deze zijn weer onderverdeeld in klassen. Deze onderverdeling bestaat uit tien groepen. Binnen deze onderverdeling is de Franse Bulldog ondergebracht in Groep 9 "Gezelschapshonden en gezelschapshonden" en in Sectie 11 "Kleine Mastiff-type honden". Volgens de richtlijnen van de overkoepelende organisatie heeft de Franse Bulldog de volgende kenmerken:

Gewicht

Het gewicht van de compacte hond moet volgens de FCI-norm tussen 8 en 14 kilogram liggen. Met de Body Condition Score kunt u het ideale gewicht van uw hond bepalen.

Grootte van de Franse Bulldog

De schofthoogte ligt bij de mannetjes tussen 27 en 35 cm en bij de teefjes tussen 24 en 32 cm. In de regel is de groottegroei voltooid bij het begin van de geslachtsrijpheid.

Fysiek

De Franse Bulldog is een mengeling van verschillende types Duitse Doggen, Mopshonden en Bulldogs. Hun bouw is sterk en gedrongen. Zeer onderscheidende kenmerken van het ras zijn het expressieve gezicht en de typische "vleermuisoren".

Gebit

De lippen moeten donker zijn en altijd de tanden van de Franse Bulldog bedekken. De kaken zijn recht en niet verschoven. De onderste snijtanden mogen niet achter de bovenste snijtanden staan.

Hoofd

De Franse Bulldog heeft een breed, sterk en vierkant hoofd, dat in de breedte goed maakt wat het in de lengte verliest. De neus en de bovenkaak zijn ingedeukt en de gezichtshuid vormt symmetrische rimpels en plooien. De brede schedel, die altijd sterk gewelfd is, heeft een geprononceerde stop.

De neus van de Franse Bulldog is breed en kort. Het is belangrijk dat de neusgaten van de hond optimaal open en symmetrisch zijn. Ze moeten schuin naar achteren staan, maar de hond moet wel normaal door de neus kunnen ademen.

Ogen

De ogen van de Franse Bulldog moeten een heldere uitdrukking hebben en niet te dicht bij de oren staan.

Oren

De oren, die het typische kenmerk van de Franse Bulldog zijn, staan rechtop en hoog. De schelp van de lange en rechtopstaande oren wijst naar voren.

Vachtkleuren

De vacht van de hond is kort en de kleur kan variëren. Van de kleur "rood" tot "melkkoffie" alle schakeringen zijn toegestaan. Gestroomde en bonte honden zijn ook toegestaan.

Bron: uitgelatenhond.nl - Franse Bulldog Hondenras Informatie, Foto’s, Kenmerken & Feiten